joi, 12 februarie 2015

Alunecare de teren -Italia


Alunecare de teren India


Alunecare de teren


Metodologie realizare harti

Pentru realizarea hartilor  s-au utilizat o serie de date:

1. SRTM Romania
2. Geologia Romaniei
3. SRTS 2000
4. Corine Land Cover 2006
5. Bazine hidrografice din Romania

Aceste baze de date au fost prelucrate in softuri SIG, aici amintim:
1. Global Mapper pentru a decupa dupa limita bazinului SRTM Romania
2. Global Mapper pentru a decupa dupa limita bazinului Geologia Romaniei, SRTS 2000, Corine Land Cover 2006, Reteaua hidrologica din Romania.
3. ArcGis pentru a clasifica si edita vectorii intr-un format final si pentru a exporta pdf-ul hartilor.
4. ArcGis pentru a crea , utilizand rasterul rezultat din decuparea SRTM, panta, orienta si uumbrirea cu tool-urile Slope, Aspect Hillshade.
5. Global Mapper pentru a importa hartile .pdf si exportarea lor in format .kml 
6. Google Earth pentru a introduce hartile si exportarea lor in format .jpg 

Asezarea geografică a bazinului pârâul Ghilahoiu ( Google Earth)

Pârâul studiat în acest proiect este afluent al Ghilahoiului și din punct de vedere al orientării coincide cu cel al tronsonului Crasnei din această zonă (Chelaru P., 2013). Astfel câ prezintă un curs orientat nord nord-vest sud sud-est punând în evindeță asimetria de oridin II, văi consecvente.

Morfometria de ansamblu a bazinului studiat se încadrează în tiparul general deluros al Podișului Ceantral Moldovenesc și este rezulatul modelării subaeriene.

Harta pantelor pentru bazinul pârâului Ghilahoiu

În bazinul studiat cea mai mare parte a terenului prezintă declivitate sub 5%, foarte bun pretabil culturii agricole, doar în lungul râului pantele cresc însă nu foarte mult, maxima este înregistată în jurul valorii de 25%.
Din punct de vedere al utilizării terenurilor se observă preponderența terenurilor agricole .
Din punct de vedere geomorfologic teritoriul analizat nu este afectat încâ de alunecări de teren sau ravene, însă datorită folosirii improprii al terenului prin ararea deal-vale s-a produs o eroziune în suprafață care prezentă pe ortofotoplanuri, Google Earth prin pete de culoare alb-gălbuie.

Modelul numeric al terenului în bazinul paraului Ghilahoiu

       În realizarea MNT-ului au fost necesare planurile topografice 1:5000 care au fost vectorizate atent pentru a scoate în evidenă o imagine reală a realității din teren.
      În bazinul studiat altitudinile descresc progresiv de la nord-vest spre sud-est. Altitudinea maximă este de 203 m, iar minima este de 95 m, deci un ecart altitudinal de 108 m.


sâmbătă, 7 februarie 2015

Harta utilizarii terenului în comuna Deleni, anul 2008

În anul 2008 teritoriul administrativ al comunei Deleni avea o suprafaţă de 4157 ha[1], cu aceleaşi folosinţe ale terenului: agricole şi neagricole. În comparaţie cu anul 1970, în anul 2008 asistăm la o creştere în suprafaţă  a livezilor, terenului arabil, fâneaţă şi pădure. Au loc deasemeni şi micşorări ale unor suprafeţe de  vii şi păşuni. Pe lângă acestea rămâne nespecificată suprafaţa ocupată de ape, drumuri, căi ferate şi terenuri
neproductive. La fel ca în anul 1970 locul primordial în cadrul fondului funciar în ocupă şi de data aceasta terenurile arabile cu 2534 ha. Locul al doilea este ocupat de păduri care se extend în suprafaţă cu aproximativ 140 ha faţă de anul 1970. Livezile îşi măresc şi ele suprafaţa de la 44 ha acestea ajung la 150 ha şi acest lucru este datorat noii plantaţii de pomi fructiferi din Deleni. Pe lângă creşterile în suprafaţă a unora din folosinţe trebuie menţionat că la nivelul comunei Deleni au loc restrângeri de areale iar acest lucru se observă destul de bine la nivelul păşunei 341 ha faţă de 709 ha în 1970, şi la nivelul viţei de vie. Viile nobile cedeaza teren altor folosinţe acestea ajungând de la 191 ha la doar 94 ha in anul 2008.



[1] Plan Urbanistic General al comunei Deleni- 2008

Harta utilizarii terenului în comuna Deleni, anul 1970

 În anul 1970 comuna Deleni avea o suprafaţă de 4042 ha cu două utilizări principale, fiind compusă din teren agricol şi cel neagricol, fiecare categorie având mai multe moduri de folosinţă. Astfel terenul agricol cuprinde terenul arabil-suportul unei largi palete de culturi agricole, vii, pajişti naturale, livezi. Cel neagricol cuprinde pădurile, apele, construcţiile, drumurile, căile ferate, neproductivul şi terenurile cu stuf.

Harta hipsometrică a comunei Deleni



  Relieful comunei aparţine Colinelor Tutovei mai exact subunitatea Colinele Joase. Altitudinea  maximă a reliefului este de 347 m la nord vest de satul Deleni, iar cea  minimă de 85 m în lunca râului Bârlad. Comuna Deleni din punct de vedere hidrografic aparţine bazinului mijlociu al Bârladului. Hidrografia este săracă, afară de râul Bârlad care pe teritoriul comunei are o lungime de 6 km  în cursul său mijlociu, celelalte artere hidrografice sunt mici au scurgere temporară, uneori chiar şi la câţiva ani, dintre acestea amintim pâraele: Arămeşti, Ghilahoi, Giurgea şi Zizinca. Albia majoră a râului Bârlad are o pantă  lină şi o lăţime de 1.5-2 km. Pe pârâul Ghilahoi  s-a realizat barajul de la Moreni. Acest loc reprezintă confluenţa cu pârâul Nichitoasa, barajul are menirea de  a iriga suprafeţele agricole şi de a preîntâmpina producerea de inundaţii.